AnAK2 Aku

Semalam..anak aku yg no 2 tu ..balik dr Taska, dia cakap dia ada duit. Aku sempat tanya "amik mana" sebab ,seingat aku , semalam aku tak bagi duit kat dia tp pastu aku tak dengar dah dia cakap apa sebab aku sibuk nak pulas stereng nak masuk parking.....
Then...bla dah parking anak aku tu terus gi mengaji n tak balik2 sampai lepas Maghrib sebab ..lepas ngaji, dia main..lepas main dia terus gi surau.....(aku dah banyak kali marah dah....nk gi surau balik la dulu..cuci2 kaki tgn badan tuh)
Tiba2 time jemaah tak habis solat lg, aku dengar suara 2 org anak aku tuh....dah balik...dan dalam tangan depa ada 4biji burger...
Aku terkejut..... aku tanya " ambik mana burger ni?"
si abang jawab " adik beli"
aku plak tanya lagi (suara mmg hot la masa ni) " Afiq ambik duit mana"
Afiq"kawan Afiq bagi"
Aku " sapa kawan Afiq? pasaipa dia bagi sampai RM10? nama apa?"
pastu si Afiq ni sebut la nama kawannya tu...aku tak ingat nama budak tu...
Time tu husben aku dah pegang rotan...n Zapp !!! Zapp!1 Zapp!! Zapp!!! dua dua kena rotan..
sorang sebab amik duit org n sorang lagi sbb bersubahat pi beli burger tanpa siasat duit tu mai dari mana.....
pastu aku suh depa 2beradik pi cari budak yg bagi duit tuh...depa pi cari..
5minit tak balik lagi...
aku kluar cari depa...aku nampak depa dok berjalan balik umah...aku cekak pinggang depan umah..
si Adik cepat cakap " takleh pi..Abang takut anjing" aku tanya dia rumah budak tu kat mana..dia cakap "kat belakang rumah Aliff..."  ZAPP!!! kena lagi...sebab jalan yang depa pi tadi bukan belakang rumah Alifff...
aku dok pikiaq2 camna nak buat...takkan aku nak izinkan anak aku makan burger yang dibeli dengan duit tuh..aku mesti cari budak tu dan dapatkan cerita sebenar dan bayar balik....
aku tanya afiq sekali lagi..."tau dak rumah budak tu?" dia angguk...aku kata " jom, kita pi rumah budak tu...."
aku ikut afiq dengan hanya berbekalkan duit sepuluh ringgit.....
Afiq berjalan dengan confidennya macam tau rumah tp sambil2 bersantai....aku ikut
habis 1 lorong 19 aku jalan...dia kona masuk Lorong 20
aku ngeri masuk Lorong 20 tuh..bau setanggi ..sebab banyak rumah India...afiq jalan lagi..aku ikut lagi....
hiii dah nak habis lorong 20 aku jalan....aku nk tergelak...mcm mana aku boleh percaya cakap budak nie...dan aku baru terfikir...napa aku tak tanya Heni..heni mesti tau (heni tu jiran aku yang bawa van budak 2 PAsti nii...
aku tanya dia balik " Sebenarnya Afiq tau dak rumah dia?"
Afiq jawab.."rumah dia lepas bukit sana kutt!!" aku terdiam....aku tanya lagi.." dia pi sekolah naik apa?" Afiq jawab " Bas" huarrrrgghhhhh..mcm mana aku boleh terpedaya nieeeeee...klu dah budak tu naik bas, dah sah sah laa dia tak duduk area umah aku....huawaaaaaa!!!!
mau tak mau..aku terpaksa berjalan dalam gelap dengan Afiq sampai umah...jauhnya nunnnn...sib bek tak jumpa anjing.
sampai umah aku tak cakap apa2...asben tanya.."dah bagi balik dah duit budak tu?" aku plak mcm bertih jagung...story kat asben aku...tertipu tul..dia mana tau umah budak tu....siap habaq lepas bukit la , apa la....mmg dia tak tau....mengaku tau...hmm sudahnya asben aku bantai gelakkan aku hahahahahahhaahahahahahahha
aku pun xtau nak buat mcm mana dah..aku suh la depa makan burger tu...
esoknya aku bagi kat Afiq RM10...suh bagi balik kat budak tu.
dalam kul 9pagi asben aku calll....katanya cikgu Afiq call, tanya pasal RM10 tuh....asben aku dh xplain tp dia suh aku calll balik, nak makesure dia dah bagi balik kat budak tu..
Then ..aku pun call la cikgu tu balik....
cikgu tu kata " depa buat spot check kat beg2 budak2 ni" terjumpa duit RM10 dlm beg afiq..dia tanya pasaipa bawa duit RM10..dia jawab mak bagi,....pasaipa mak bagi....mak suh beli coklat...." hahahah aku bantai gelak...aku story la kat cikgu tuuu...sudahnya cikgu tu kata..."memang ada...tadi ada sorang mak tu mai bagi balik duit RM25..anak dia bawa balik...katanya kawan dia bagi... kami nak siasat sbb tu kami check beg budak...la ni kami dah jumpa duit2 tu..kami nak call mak budak tu plak, pasaipa anak dia bawa duit banyak pastu bedak2 kat kawan2"
hmmmm sudahnya.................aku pun tak tau jawapannya...
tp utk Afiq dan Faris.....Sori la...tp len kali jgn amik duit yg kawan2 bagi.